Özel sektör maaş bordrosuna nereden bakılır?
Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını işverenlerinden veya İK departmanının tercih ettiği bordro yazılımı aracılığıyla alabilirler. Çalıştığınız şirket elektronik bordro kullanıyorsa, sistemden kendi bordronuzu indirme seçeneği de vardır.
Özel sektör maaş bordrosu e-devletten alınır mı?
Barkodlu e-Bordro belgesi e-Devlet üzerinden alınabilir. e-Devlet’e giriş yapın ve “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti”ni seçin.
Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Yukarıda açıkça belirttiğimiz gibi, maaş bordrosu hazırlamak ve bunu çalışana teslim etmek, iş hukuku uyarınca işverenin bir yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğü ihlal eden işveren, buna dayanarak çalışanın iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
E-devletten maaş bordrosu nasıl çıkarılır?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Maliye ve Hazine Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir. Buradan size uygun olan işlemi seçerek ilerleyebilirsiniz.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
Brüt maaşımı nasıl öğrenirim?
Brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi esasına göre yapılır. Net maaş hesaplanırken Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) esasına göre hesaplanır.
Özel şirket maaş bordrosu nereden alınır?
Özel sektörde çalışan kişiler, maaş bordrosu almak için çalıştıkları kurumun insan kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrosu talebinde bulunabilirler. Memurlar maaş bordrosu taleplerini sorgulamak için e-devlet kullanabilirler. Aynı zamanda geçmiş maaş bordroları da bu sistemde görüntülenebilir.
Gelir belgesi nasıl alınır özel sektör?
Yukarıda belirtildiği gibi, özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını işverenlerinden, kamu sektöründe çalışanlar ise maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Ayrıca vergi dairesinden gelir vergisi beyannamesi alınabilir. Ayrıca bankalardan vadeli mevduat ve kira geliri gibi gelir kaynaklarının belgelerini alabilirler.
4A maaş bordrosu nereden alınır?
4A maaş bordrosu işyerinde mevcuttur. İstenirse çalışanlar maaş bordrolarını e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirler.
İşveren maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
İşveren bordro vermezse ne olur?
Gördüğünüz gibi, işvereniniz size her ay maaş bordrosu vermekle yasal olarak yükümlü olsa da, bu yükümlülüğe uymamak para cezası gerektirir. Tek yapmanız gereken onlara bu yükümlülüğü hatırlatmak. Aksi takdirde, itiraz hakkınızı (Türkiye İş Kurumu’na) kullanabilirsiniz.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Sosyal Sigortalar KurumuÇalışma ve Sosyal Sigorta İletişim Merkezi “ALO 170” Bu hizmeti kullanabilmeniz için aşağıda listelenen kimlik doğrulama yöntemlerinden size uygun olanı kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
E-devletten gelir bordrosu nasıl alınır?
Gelir durumu belgesi e-devlet üzerinden kolayca talep edilebilir. Bunun için; e-devlete giriş yaptıktan sonra “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” ekranında “Kurumlar” bölümüne giriş yapıp üst taraftaki “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” kutucuğuna tıklayarak gelir durumunuzu gösteren belgeyi alabilirsiniz.
Maaş bordrosu almak için kaç ay çalışmalı?
İşverenlerin aylık bir bordro hazırlamaları ve ödedikleri maaşların kayıtlarını tutmaları gerekmektedir. Bir önceki ayın bordrosu hazırlanmalı ve en geç takip eden ayın 20’sine kadar çalışana teslim edilmelidir.
İşçi e-bordro neden açılmıyor?
Sisteme giriş yapıyorum ancak maaş bordromu açamıyorum? Çalıştığınız kamu kurumu seçtiğiniz dönem için maaş bordrolarınızı henüz onaylamamış veya e-Bordro uygulaması üzerinden maaş bordrolarınızı görüntülemenize izin vermemiş olabilir. Kurumunuzun bordro/muhasebe departmanıyla iletişime geçin.
Özelde çalışan maaş bordrosu nasıl alınır?
Özel sektörde çalışan kişiler, maaş bordrosu almak için çalıştıkları kurumun insan kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrosu talebinde bulunabilirler. Memurlar maaş bordrosu taleplerini sorgulamak için e-devlet kullanabilirler. Aynı zamanda geçmiş maaş bordroları da bu sistemde görüntülenebilir.
Maaş bordrosunda maaş nerede yazar?
Örneğin, kişinin aylık brüt ücreti sağ alt satırdadır. Bordrodaki kişinin brüt günlük ücreti 105,14’tür. Yani, 105,14×31=3.259,34. Bu sayı aynı zamanda en üstteki alanda sağdan alt satırdadır. Bir kişinin aylık kazancı 3 maddede kaydedilir: “kazançlar”, “ek kazançlar”, “refah”.
Kep maaş bordrosu nasıl öğrenilir?
Aylık Maaş Bildirimlerinin Kontrol Edilmesi KEP HR uygulamasında veriler (PDF veya Excel) girildikten sonra, oluşturulan maaş bordroları PDF önizleme ekranında kontrol edilir.
Maaş bordrosunda özel kesinti nedir?
Maaş bordrosunda hangi “özel kesintiler” yer alır? Çalışanlara her ay çalışmaları için ödenen ücretlerden farklı kesintilerin iki ana kategorisi vardır: yasal kesintiler ve özel kesintiler. Özel kesintiler, çalışan ile işveren arasındaki anlaşmalara dayanarak çalışanın rızasıyla ücretlerden yapılan kesintilerdir.